Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Varíme párky

Vďaka jednému srandistovi čo chcel odo mňa pomoc pri varení párkov, ma napadlo že okrem tých, čo si nevedia uvariť vajíčko, existujú aj takí čo nevedia variť párky.

Párky

Pod názvom párok myslím výrobok z mäsa, vody a korenín v baraňom alebo bravčovom črievku. Prípadne ešte z bravčovej kože a tuku.

Párok je hotový, už uvarený výrobok, ktorý len ohrievame. V teplej vode odstavenej z platne tesne pred varom, keď sa už od dna oddeľujú drobné bublinky. Tak 5-10 minút podľa hrúbky párku.

Nemám žiadnu skúsenosť s napodobeninami párkov zo separátu, živočíšnych bielkovín, škrobu, múky, dextrózy, éčkových želírovačov, sóje, vajec, ryže, glukózovo-fruktózového sirupu, hroznového cukru a farbív. Neviem či sú už uvarené (ale asi nie keď dokážu zdvojnásobiť po uvarení svoju hrúbku), prípadne ako dlho ich variť. Čo s umelým črievkom, či znáša var alebo ho treba odstrániť.

V tomto prípade nemôžem pomôcť lebo radím len to čo mám osobne odskúšané.

Predslov

Nemusí to byť len kotlíkový guláš, keď si chcete dať hustú a sýtu polievku.

Gulášová polievka

Budete potrebovať: móčing alebo br. pliecko 300 g, zemiaky 300 g, br. masť dve kopcom polievkové lyžice, cibuľu cca 120 g, mrkvu 2 ks, petržlen 1 ks, papriku 1- 2 ks, mletú sladkú papriku jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky, mletú rascu 1/2 čajovej lyžičky, majoránku jednu kopcom čajovú lyžičku, par. pretlak jednu kopcom polievkovú lyžicu, cesnak dva strúčiky.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. V hrnci (cca 2,5 l) ohrejte masť na 150°C. Cibuľu na nej poduste na nízkej teplote 10 minút. Zatiaľ nakrájajte mäso na kocky a papriku na pásiky. Mäso pridajte do hrnca a dobre opečte (orestujte) zo všetkých strán. Potom podlejte trochou vody. Pridajte soľ a mletú papriku. Mäso trochu poduste a keď pustí šťavu pridajte rascu a korenie. Pridajte papriku a poduste ešte 5 minút. Vlejte 1,5 l vody a uvarte mäso skoro do mäkka. Kým sa bude mäso variť nakrájajte koreňovú zeleninu a zemiaky. Pridajte k mäsu a uvarte do mäkka. Vmiešajte pretlak a prelisovaný cesnak. Krátko povarte, ochutnajte a prípadne ešte dosoľte. Vypnite platňu, vmiešajte majoránku rozmrvenú medzi dlaňami. Nechajte chladnúť trochu poodkryté.

Doslov

V prípade že už máte postaršiu koreňovú zeleninu dajte ju variť pol hodinu pred zemiakmi.

 

Predslov

Keď natrafíte na bravčovú pečeň z ktorej sa dajú nakrájať pekné plátky, tak tento recept je presne na ňu.

Bravčová pečeň v trojobale

Budete potrebovať: bravčovú pečeň 500 – 600 g, dve vajcia, mleté čierne korenie - podľa chuti, prepustené maslo alebo kvalitný olej na vyprážanie – podľa potreby, soľ pol čajovej lyžičky, hladkú múku a strúhanku – podľa potreby.

Pečeň umyte a nakrájajte na plátky hrubé cca 0,5 cm. Plátky dobre osušte a podľa chuti okoreňte. Pripravte si trojobal. Vajíčka musia byť dobre osolené, lebo pečeň nesolíte. Pečeň obaľte v trojobale. Do panvice nalejte olej na výšku cca 0,5 cm a zohrejte ho na 200°C. Po vypražení prvých plátkov ten najhrubší prekrojte a skontrolujte. Pečeň môže byť na reze červená, ale šťava nesmie byť krvavá. Keď by ste ale vyprážali dlho, bude tuhá a málo šťavnatá. Utrafiť tú správnu teplotu oleja chce trochu praxe, ale dá sa to.

Doslov

Ideálnou prílohou je zemiaková kaša ale môžu to byť aj varené zemiaky.

 

Predslov

Fazuľové struky sú veľmi zdravé a nasledujúci nenáročný recept ľahko zvládne aj začiatočník.

Polievka zo zelenej fazuľky

Budete potrebovať: zelenú fazuľku 200 g, zemiaky 300 g, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, nové korenie tri bobuľky, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky, cukor 1/4 čajovej lyžičky, sušenú saturejku jednu kopcom čajovú lyžičku, hladkú múku 1 – 2 polievkové lyžice, mlieko 1,5 – 2,5 dcl, jeden väčší strúčik cesnaku a ocot jednu polievkovú lyžicu.

Na vylepšenie chuti: vodu (vývar) po varení údeného mäsa alebo zaúdenú kožu, prípadne kože z údenej slaniny.

Vývar z údeniny dolejte vodou na 1,5 l a dajte variť. Ak takýto vývar nemáte povarte 20 minút v 1,5 l vody zaúdenú kožu alebo kožu z údenej slaniny. Pridajte soľ (ak by bol vývar z údeniny slaný musíte úmerne zmenšiť množstvo soli), nové korenie a saturejku. Potom kožu vyberte von a ak sa dá aj saturejku.

Fazuľové struky nakrájajte na kúsky cca 2 cm dlhé. Môžete použiť aj mrazené už nakrájané. Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte menšie kocky. Dajte spolu s fazuľkou variť do hrnca (min 2,5 l).

Samozrejme, ak by vám vylepšenie chuti údeninou vadilo, môžete začať variť v čistej vode.

Pridajte prelisovaný cesnak a uvarte zemiaky a fazuľku do mäkka.

Urobte si zátrepku, množstvo mlieka a múku zvoľte podľa toho akú sýtu (hustú) chcete mať polievku. Vmiešajte do polievky, pridajte korenie a cukor a ešte 5 minút povarte. Vypnite platňu, vmiešajte ocot a prípadne polievku dosoľte.

Doslov

Kože z údenej slaniny nevyhadzujem, ale odkladám na dochucovanie niektorých polievok. Koža, ktorá sa už varila, napríklad z paprikovej slaniny sa už takto nedá použiť.